We’ve updated our Terms of Use to reflect our new entity name and address. You can review the changes here.
We’ve updated our Terms of Use. You can review the changes here.

Ajt​ó​d, ablakod

by Bardócz L. Csaba

/
 • Digital Album
  Streaming + Download

  Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.

    1,000 HUF  or more

  You own this

   

1.
Hajnali tea (free) 01:37
Hajnal hasad, nézem. Csókot kérek teámba, elfogyott a mézem. Felülsz, felülök, ég az égi lámpa. Jókedvre derülök. Csókot ejtsz teámba, lassan el is kevered. Hajnali szobámban a legfinomabb Teveled. Hajnal, hasad nézem. Csókot ejtsz teámba, elfogyott a mézem.
2.
Reménymag 01:48
Faragja a rímet, haragja a hímet nem kíméli. Árnyalja az ösvényt, tárgyalja a nős tényt, megígéri. Kitiltja a reménymagot, Ki tiltja ki? Némítja az elmét, bénítja szerelmét, nem igényli. Harapja a véget, kalapja úgy éget, messzi fénylik. Kitiltja a reménymagot, ki tiltja, ki?
3.
Péntek és szombat új határán kifújva látom, hogy nem vegyül a mély levegő, amit hat árán vettem, hogy ne fázzunk egyedül. Villamos késik, a Hold siet, a száraz most édes vagy szomorú, hány éve éreztem pont ilyet, a hang és a mozdulat komolyul, de a várj csak és a bárcsak kék-zöld foltokat oszt egymásnak. Péntek és szombat új határán kibújva látom, hogy egyedül képzelgő szívem jégpályán, kövekkel hasában menekül, míg a várj csak és a bárcsak kék-zöld foltokat oszt egymásnak.
4.
A súgó nevet, a szerető búg, és az is lehet, hogy beléd szeret. A búgó szeret, a nevető súg, és az is lehet, hogy belém szeret.
5.
Kötött pulóverben, kötetlen hangulatban, száll az idő és a por, fogy a bánat, mint a bor. Híres kék szemekben, hirtelen indulatban, lázad ékes szenvedély, fogy az álom és az éjjel minden váratlan, semmi nincs, mi páratlan, és ez mily’ páratlan, bár életlen, nem véletlen, hogy vágatlan csinos hajfürtökben, csintalan bódulatban, jár a kéz és ver a szív, fogy a láb alatt az ívvel minden váratlan, senki nincs, ki páratlan, és ez mily’ páratlan, bár életlen, nem véletlen, hogy Nálad van kötött pulóverem.
6.
A völgyben aludtam el, és dombtetőn ébredek most érzem, hogy valamit álmomban lent hagytam, elhagytam valamiért. Az útról mindössze csak egy árva kép maradt: ülünk, tán szekéren, mosolygó-meglepett bizsergő-boldogan. Szembesütkérez a Nap, és finom kezedben él; érzem, hogy valakit álmomban felvettem, elvettem valakiért; ki lehetnél Te, ki Te voltál.
7.
Így negyven fölött az ember mögött már annyi minden van, pont nem hiányzik a bizonytalan. Hiába romantikus, hogy egyszer ritka, máskor dús ez a drága szívverés, negyvenen túl ez édeskevés. Szólj már valamit, egy szót, mi nem vakít! Legyek tőle szomorú, csak csalódott ne. Így negyvenen túl a magány egyre mélyebben szúr, rózsát még a türelem terem, elhagytam már rég, amit Te nem. Mondj már valamit, ami megszabadít! Legyek tőle szomorú, csak csalódott ne. A szomorúság gyilkosa a reménynek, ám a csalódás a hitet öli meg.
8.
Húzzatok fel, húzzatok felhőt álma fölé, álma fölébred tán- coljatok, víg esőcseppek. Ússzatok le, ússzatok lengő szíve alá, szíve a lányé már- togatja éneklő sebbe. Bújjatok el, bújjatok első vágya megé, vágya megérint- vénülő nap, nyílvessző rebben, éneklő sebbe.
9.
Mikor ő erre nem számított, bekapcsoltam az ezüst hajszárítót, megtippeltem hány fok van kint; látszik a sóhaj, a forralt bor magához int. Mikor azt mondta még három perc, kacagott a szív, a heart, a Herz, csak az óra sírt e szép cselen, tudniillik a három egyenlő végtelen. Mikor elaludt a karjaimban, bekapcsolt az ezüst-álom, bim-bam, megtippeltem hány fok van bent; hallszik a lélek, dal, csók mind jó helyre ment.
10.
Garázsmenet 01:30
A szív ezen a járaton már nem visz több utast; kinn a tábla Garázsmenet, bérleted ne is mutasd. A szív oly későn indult el, vagy túl korán, az is lehet, azt hitte, hogy végállomás, míg te azt, hogy vettél jegyet.
11.
Őszi percek 02:22
Gyáva volnék, vagy éppen, hogy bölcs? A legjobb borodból tölts nekem pár ősi cseppet. Gyáva volnék, vagy éppen, hogy bölcs? A legszebb korodból tölts velem pár őszi percet.
12.
Egy pillanat 01:47
Borítsunk fátylat a múltra, jó, de legyen inkább egy cserge, a fátyol átlátszó, és olyan nehéz nem oda nézni, olyan könnyű felidézni… Nézzünk bele a zaccba, jó, de legyen inkább egy álom, a zacc nem bíztató, és olyan nehéz gondolni másra, olyan könnyű látomásra… Tágítsuk ki a percet, jó, legyen egy pillanat…
13.
Lábam elé pottyant egy gesztenye, nézem, mintha beszélni kezdene: Királylány volnék, meg ne tévesszen alakom, varázslat folytán gesztenyében lakom. Hogyan segíthetnék? kérdem, mire Ő kecsesen gurulva még közelebb jő: Egyelőre vigyél csak magaddal, a többit majd egyszer elmondja a dal. Felkapom hát a gesztenyekirálylányt és ingzsebbe csúsztatva Őt, az irányt hazafelé veszem, kerek száz forintért, ámulva nem ámulok azon, ami ért. Másnap felébredek, sehol a gesztenye, királylány sehol... Ó, hogy ezt tegye, vajon mi vihette rá Őt? Talán az álmában végül rájött, hogy mégsem bennem él az a dal, amely leszámol a varázslattal.
14.
Viccnek álcázva mondtam - Aludj ma itt - és reméltem, hogy most az egyszer komolyan veszed és nem érted a tréfát. Viccen átlátva mondtad - Ez nem segít - és remélted, hogy megöregszel egy éj alatt, hogy lejárasd a tréfát. Viccem átázva dobtam, és könnyeid nem értem, hogy miért is fekszel a Hold felett, és én Veled...
15.
Erkélyem alól a Tél fölnevet, egyre távolabb varázséneked. Bárcsak lenne ez fordítva, ajtód, ablakod nyitva. Vonatból nézem, az erdő meztelen, kabátban mosolyogsz egy meglepő helyen. Bárcsak lenne ez tompítva, arcod, alakod, mintha… A városban rám köszön pár emlékszem, de szép tavirózsám, Te sehol nem. Bárcsak lenne ez oly ritka, a Hold a hajód itt ma, ha ajtód, ablakod nyitva.

credits

released March 24, 2020

A hangfelvételek Keszthelyen, a Send me close to the Oh - ban készültek, 2020 tavaszán. A lemezt Borsay Levente barátom fényképe (részlet) borítja.

license

all rights reserved

tags

about

Bardócz L. Csaba Keszthely, Hungary

Bardócz L. Csaba derűs-boros-tücskös-holdas-tündéres-felhős-szíves-szédülős-tükrös-csavaros-teás-angyalos dalokat ír.
Gitárra kitárva.
Vonaton, kávézóban, kanapén, padon, felhőn. Pardon.
Magyarul, angolul.
Mikor elkezd írni, ő is kíváncsian várja, mi lesz a vége.
Mikor már tudja, hogy mi, szívesen előadja.
A dalok között és után örömmel beszélget.

Fotó-báj:
Ungor Richárd
... more

contact / help

Contact Bardócz L. Csaba

Streaming and
Download help

Report this album or account