We’ve updated our Terms of Use to reflect our new entity name and address. You can review the changes here.
We’ve updated our Terms of Use. You can review the changes here.

Der​ű​re bor​ú​ra derű

by Bardócz L. Csaba

/
 • Digital Album
  Streaming + Download

  Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.

    600 HUF  or more

  You own this

   

1.
Akció 00:48
A múlt héten vettem egy zacskó hagyományos burgonyaszirmot; 119 forintomba került a chips. Pár nappal később, tökugyan- abban az élelmiszerboltban, táblácska mutatja: akciós, már nem 119 forint; hanem 145, hanem 145?! Nem 119, persze, mert akciós, 145!
2.
Határolódjunk el, drágám, hisz’ olyan divatos ma; ezt a játékot űzi a magyar parlament és a többi kocsma. Nézzük, az újság mit ír? Hopp, meg is van, ezt hallgasd: egy róka a múlt éjjel kinyírt három tyúkot és egy kakast! Határolódjunk el, drágám, a rókától, a tyúkok is biztos, hogy jobban lesznek; határolódjunk el, drágám, a rókától! Lássuk a további híreket, igen, drágám, most figyelj jól: egy híres operaénekes berekedt a hideg februártól! Határolódjunk el, drágám, februártól, és az énekes meggyógyul; határolódjunk el, drágám, februártól! Ha nem unod még a játékot, lapozok, itt van egy újabb eset: egy külföldi turista gyanútlan napozott, mikor egy madárfütty pont ráesett! Határolódjunk el, drágám, a füttytől, és a turista biztosan visszajön még; határolódjunk el, drágám, a füttytől! Na még egy utolsót, lefekvés előtt, íme, máris olvasom: egy meccsen egy focistát fejbe lőtt valaki labdával, aztán hason! Határolódjunk el, drágám, a labdától, vagy inkább a valakitől? Focista, operaénekes, turista, kakas és tyúk; meg a többi se aggódjon! Holnap folytatjuk! Jó éjt, drágám!
3.
Elnézést, kaphatnék 2 deci szörpöt? Csak 3 decit tudok adni. De nekem elég a 2 deci, kedves, a 3 az sok. A többiek meg tudták inni. Elnézést, a zenét kicsit halkabbra venné? Csak felhangosítani tudom. De a saját hangom sem hallom. A többiek hallják a sajátjukat. Elnézést, a mosdót hol… ja, a többiek gondolom megtalálták az ön segítsége nélkül… de ha már vécé, mondja kérem, kis dolgot szabad, vagy önöknél csak nagyot? Viszontlátásra mondom, illetve látásra elég, a többiek viszont, mert a többiek meg tudták inni…
4.
Egy magyar találmány díjat nyert. Ismeretlen férfi egy másikat agyonvert. Vajon melyiket mondják be a ma esti hírekbe? Egy államtitkár elvesztett egy kínos pert. Cuki állatot kapott egy távoli állatkert. Mikor az újságot megkapom, vajon melyik lesz címlapon? Csődbe jutott egy újabb hazai gyár. A wellness-hotel új szolgáltatásokkal vár. Vajon melyiket mondják be a ma esti hírekbe? A hétvégén ingyenes hangverseny lesz. A celeb ajkán kinőtt egy irdatlan herpesz. Mikor az újságot megkapom, vajon melyik lesz címlapon? Fiatalember áll, magyar zászlóval. Luxusterepjáró húz el háromszáz lóval. Vajon melyiküket fogják előbb igazoltatni? És a több, és a többi...
5.
Jó napot kívánok, csak nem fáj a lába? Nem? Akkor a csikket miért nem a kukába...? Hogy szemetel más is? Hogy sokan? Nem mindegy, hogy eggyel több vagy kevesebb? De ezt nem mondhatja komolyan. Szokott éhezni? Nem nagyon? Hmm… Pedig ezt is sokan csinálják a világon. Biztos nem tudta, arca ezért ily’ döbbent; de vajon kik vannak többen? Szavaiból gondolom ez önnek kulcskérdés, hát nézzen utána mielőbb, internet, könyvek, és most ne is pazarolja az időt másra. A viszontlátásra!
6.
Jó napot, elnézést, ugye a fogorvostól jön? Nem? Hmm… Akkor miért gyűjti a nyálát itt a földön? Nézze, eme látvány -valljuk be- nem túl szép. és ez csak fokozódhat, ha valaki belélép. Ne próbálja velem elhitetni, hogy csak azért köp, mert trendi; ám, ha mégis, és a divat úgy hozza, remélem a székletét legalább egy helyre sózza... ...és vállalja, hogy ön volt, ne kenje másra. A viszontlátásra!
7.
43 fokban 01:35
Van, aki tóban csobban, van, aki szebben rebben, van, aki jobban lobban 43 fokban. Van, aki szeppen, van, aki szappan, van, aki szeszben, van, ki iszapban; van, aki vizet, van, aki sört, van, aki fizet, van, aki kört; van, aki csekkel, van, aki csókkal, van, aki eggyel, van, aki flört; van, aki barnul, van, aki barmul, van, aki lesül, van, aki fel; van, aki nem ég, van, aki ’Ne még!’ van, aki pirul, van, aki tűr; van, aki csavar, van, aki csűr, van, aki zavar, van, aki el; van, aki hasal, van, aki hűsöl, van, aki nősül, van, aki nő; van, aki válik, van, aki szül, van, aki őszül, van, aki nő; van, aki fáj, van, aki kér ma, van, aki báj, van, aki bű; van, aki cérna, van, aki tű, van, aki kaszál, és van, aki fű.
8.
Csuklós busznak csuklójában álldogálok én, nem megyek hátrébb, hisz jól érzem magam a jármű közepén. Megáll a busz, új felszálló hú, de sok! megnézem jól, egyik sem én az, hát persze, hogy nem mozdulok. Rám szól egy tag, hogy menjek már hátra, nézi, hogy értem-e,nézi, hogy hátha. Az igazság az, hogy nem, hisz’ hely van bőven, mögöttem, csak nekem. Gőzöm sincs mi a baj, mi a gond, mit akar itt ez a bolond; hisz’ látja, hogy én elférek a buszon, a többi meg –milyen többi? –ja, a többi... az húzzon a jármű félig üresen megy el, mert zombi vagyok, vagy félig hörcsög? Az új felszállók nem férnek fel, mert zombi vagyok vagy csak egy hörcsög? Aki mégis, az a lépcsőn térdel, zombi vagyok vagy csak egy jó nagy hörcsög?
9.
A fotón egy Mátrai Manó látható.
10.
A fotón egy Mátrai Manó látható.
11.
Mekkora ötlet! Micsoda terv! Támogatnám szívesen, ha nem volnék oly híresen mindig az ellenzője annak, amit mond, akármit is mond. Pedig mekkora ötlet, micsoda terv! Támogatnám örömmel, ha nem fognám tíz körömmel mindig a fordítottját annak, amit tesz, akármit is tesz. Pedig mekkora ötlet, micsoda terv! Támogatnám szívesen, ha nem volna egy híve sem mindig a szeretője annak, amit mond, akármit is mond, annak, amit tesz, akármit is tesz. Pedig mekkora ötlet, micsoda terv! Micsoda? Mi? Támogatom örömmel, ha már nem ütközik a körömmel, és attól fogva mindig akármit is mond, akármit is tesz, akármit is bont, akárkit is vesz, mekkora ötlet! micsoda terv!
12.
Ha a vége jó (free) 01:19
Minden jó, ha a vége jó, itt van példának okáért a globalizáci-jó! a privatizáci-jó! a manipuláci-jó! na és persze a korrupci-jó! Jaj, jaj, jaj, de jó! Valakinek. Minden jó, ha a vége jó, és kettő hiányzik már csak: egy isteni, vagy istentelen detonáci-jó! ...és a belőle születő, mindenkit érintő örök vak vakáci-jó...
13.
Nézd, milyen szépek a felhők! Csak ez a hideg szél ne fújna.. Az ott pont olyan, mint Snoopy, nem? Hogy látnám mikor szemembe fújja a hajamat a szél? Azt a házikót, nézd csak! Milyen hangulatos! Lenne, csak túl kicsik rajta az ablakok. Reggelente a verandán ülni, kávézgatni… Ja, a hideg szélben… Az erdei pintyet, hallgasd csak, hogy énekel! És közben tele szarja az udvart! Lehet, hogy pont egy szerelmes dalt! Majd elmúlik, náluk is… Képzeld, tegnap hajnalig táncoltunk! Nevetséges! A te korodban? Sokan láttak? Teljesen megfiatalodtam! Hát nem mondom, volt honnan… „Egy nap majd úgyis mind meghalunk. De az összes többi napon nem! De az összes többi napon nem! ” (by Snoopy)

about

A hangfelvételek Keszthelyen, a Send me close to the Oh -ban készültek, 2020 tavaszán. A fotón egy Mátrai Manó látható.

credits

released April 19, 2020

license

all rights reserved

tags

about

Bardócz L. Csaba Keszthely, Hungary

Bardócz L. Csaba derűs-boros-tücskös-holdas-tündéres-felhős-szíves-szédülős-tükrös-csavaros-teás-angyalos dalokat ír.
Gitárra kitárva.
Vonaton, kávézóban, kanapén, padon, felhőn. Pardon.
Magyarul, angolul.
Mikor elkezd írni, ő is kíváncsian várja, mi lesz a vége.
Mikor már tudja, hogy mi, szívesen előadja.
A dalok között és után örömmel beszélget.

Fotó-báj:
Ungor Richárd
... more

contact / help

Contact Bardócz L. Csaba

Streaming and
Download help

Report this album or account